Från byrå till bolag – att komma närmare affären

När allt högre krav ställs på regelefterlevnad ökar företagens behov av både snabba och korrekta riskbedömningar och av interna kontrollfunktioner. Med det följer också ett växande behov av skickliga bolagsjurister som kan balansera affärsmässiga och legala risker.

Även om det idag finns andra karriärvägar än den traditionella juristbanan rekryteras bolagsjuristerna ofta direkt från advokatbyråerna. Men hur skiljer sig de olika rollerna åt? Katarina Dahlkvist är juristen som nyligen tagit steget från byrå till bolag. Vi tog en pratstund med Katarina för att lära oss mer om skillnaderna mellan att jobba på advokatbyrå och att jobba som bolagsjurist.

Hej Katarina, vem är du?

Hej! Jag jobbar som bolagsjurist på Index Residence som primärt arbetar med fastighetsutveckling. Innan det arbetade jag på en stor affärsjuridisk byrå, först på fastighetsavdelningen och sedan på rekonstruktion- och obeståndsavdelningen. Jag har också gjort notarietjänstgöring vid Stockholms tingsrätt och på Kronofogden.

Vad är den största skillnaden mellan att jobba på byrå och att jobba i bolag?

Den stora skillnaden mellan byrå och bolag är att du går från att vara specialist till att vara generalist. På bolag ska du ha generell kunskap om flera rättsområden. Det är mindre hands-on juridik och mer affärsmässighet, vilket såklart kan vara både en fördel och nackdel beroende på vad man är intresserad av. På bolag kommer du verkligen närmare affären och jobbar med dina kollegor mot ett gemensamt långsiktigt mål.

Hur tycker du en bra bolagsjurist ska vara?

Så som jag ser rollen är att vara en stöttepelare och bollplank till verksamheten. Jag vill inte vara bromsklossen, utan kompassen!

Vad är det bästa med att jobba som bolagsjurist?

Det bästa med att jobba som bolagsjurist är att komma närmare affären samt att vara en del i verksamheten. Jag känner att jag tillför ett långsiktigt värde och att jag kan påverka processen. Att slippa lägga tid på debitering är såklart en liten bonus också!

Vilket råd skulle du ge till den som funderat på att gå från byrå till bolag?

Mitt råd till den som funderar på att byta, är att ”bara gör det”. Ta steget och testa hur det känns. Om bolag inte var för dig så finns byrålivet alltid kvar. Det kanske även går att försöka få till ett secondment med din byrå om du bara vill doppa tån och testa. 

Tre av bolagsjuristens viktigaste uppgifter enligt Katarina:

  • Att driva och utveckla långsiktiga och strukturella frågor in-house såsom rutiner och compliance-hantering,
  • den löpande juridiska rådgivningen och
  • att vara spindeln i nätet mellan konsulter, de affärsmässiga beslutsfattarna och externa parter och att därmed balansera de affärsmässiga och legala riskerna.

Alice Zander är Talent Acquisition Manager på Legal Career och arbetar med juristrekrytering och onboarding av jurister. Vill du veta mer om Legal Career? Besök vår hemsida!

Dela

Blendow Publishing AB (556954-9628)

Josef Smedberg

Account Manager

Sarah Berlin

Consultant Manager

Jonas Glädt

Chief Operating Officer

Missa inte ditt drömjobb!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste juristjobben, karriärtips och inbjudningar till exklusiva event.

Bianca Säll

Recruiter & Marketing Manager