Från byrå till bolag – att komma närmare affären

När allt högre krav ställs på regelefterlevnad ökar företagens behov av både snabba och korrekta riskbedömningar och av interna kontrollfunktioner. Med det följer också ett växande behov av skickliga bolagsjurister som kan balansera affärsmässiga och legala risker.

Även om det idag finns andra karriärvägar än den traditionella juristbanan rekryteras bolagsjuristerna ofta direkt från advokatbyråerna. Men hur skiljer sig de olika rollerna åt? Katarina Dahlkvist är juristen som nyligen tagit steget från byrå till bolag. Vi tog en pratstund med Katarina för att lära oss mer om skillnaderna mellan att jobba på advokatbyrå och att jobba som bolagsjurist.

Hej Katarina, vem är du?

Hej! Jag jobbar som bolagsjurist på Index Residence som primärt arbetar med fastighetsutveckling. Innan det arbetade jag på en stor affärsjuridisk byrå, först på fastighetsavdelningen och sedan på rekonstruktion- och obeståndsavdelningen. Jag har också gjort notarietjänstgöring vid Stockholms tingsrätt och på Kronofogden.

Vad är den största skillnaden mellan att jobba på byrå och att jobba i bolag?

Den stora skillnaden mellan byrå och bolag är att du går från att vara specialist till att vara generalist. På bolag ska du ha generell kunskap om flera rättsområden. Det är mindre hands-on juridik och mer affärsmässighet, vilket såklart kan vara både en fördel och nackdel beroende på vad man är intresserad av. På bolag kommer du verkligen närmare affären och jobbar med dina kollegor mot ett gemensamt långsiktigt mål.

Hur tycker du en bra bolagsjurist ska vara?

Så som jag ser rollen är att vara en stöttepelare och bollplank till verksamheten. Jag vill inte vara bromsklossen, utan kompassen!

Vad är det bästa med att jobba som bolagsjurist?

Det bästa med att jobba som bolagsjurist är att komma närmare affären samt att vara en del i verksamheten. Jag känner att jag tillför ett långsiktigt värde och att jag kan påverka processen. Att slippa lägga tid på debitering är såklart en liten bonus också!

Vilket råd skulle du ge till den som funderat på att gå från byrå till bolag?

Mitt råd till den som funderar på att byta, är att ”bara gör det”. Ta steget och testa hur det känns. Om bolag inte var för dig så finns byrålivet alltid kvar. Det kanske även går att försöka få till ett secondment med din byrå om du bara vill doppa tån och testa. 

Tre av bolagsjuristens viktigaste uppgifter enligt Katarina:

  • Att driva och utveckla långsiktiga och strukturella frågor in-house såsom rutiner och compliance-hantering,
  • den löpande juridiska rådgivningen och
  • att vara spindeln i nätet mellan konsulter, de affärsmässiga beslutsfattarna och externa parter och att därmed balansera de affärsmässiga och legala riskerna.

Alice Zander är Talent Acquisition Manager på Legal Career och arbetar med juristrekrytering och onboarding av jurister. Vill du veta mer om Legal Career? Besök vår hemsida!

Dela

Blendow Publishing AB (556954-9628)

Yaroslava Kudrina

Konsultchef

Jag tog juristexamen 2018 och har tidigare arbetat som konsult och bolagsjurist med inriktning mot allmän affärsjuridik, immaterialrätt, IT-rätt och bolagsrätt. Mina tidigare uppdrags- och arbetsgivare inkluderar flera välkända internationella företag, bland annat Reckitt Benckiser och Microsoft. Utöver att arbeta som jurist har jag också varit VD för ett uppstartsbolag och drivit en IT-byrå som specialiserar sig på att tillhandahålla IT/ IP-stöd till små företag i Norden.

Min passion är att främja företagstillväxt och lösa komplexa problem och jag är särskilt dedikerad när jag kan samarbeta med människor och stödja entreprenörskap. Jag är känd för att leverera pålitliga resultat och högklassig service till mina klienter. Jag engagerar mig också aktivt i olika initiativ som främjar kvinnligt entreprenörskap och stöder olika organisationer i detta syfte.

Missa inte ditt drömjobb!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste juristjobben, karriärtips och inbjudningar till exklusiva event.

Mathias Asp

Juristrekryterare

Jag tog juristexamen från Lunds universitet -91 och satt därefter ting i Varberg och arbetade några år på advokatbyrå. Den större delen av mitt yrkesliv har jag arbetat med försäkring, bland annat på SPP och Max Mathiessen.

Är bosatt i Halmstad och ansvarar för våra rekryteringar i västra och södra Sverige. Bland mina återkommande kunder finns bland annat Deloitte, Sergel, Litigate och Delphi. På fritiden spenderar jag tid med familjen och gillar resor, matlagning och löpning.

Carl Berg

Juristrekryterare och affärsområdesansvarig

Jag tog juristexamen från Stockholms universitet 2016 och har tidigare varit VD för ett uppstartsbolag, drivit VR-event och arbetat en hel del med ledarskap, rekrytering och affärsutveckling. Är sedan 2021 affärsområdesansvarig för Legal Career och har gjort rekryteringsuppdrag för bland annat Entercard, Ark Kapital, Optio Investment Partners, SD Worx och Allente.

Har ett stort intresse för klättring och skidåkning och spenderar min fritid på klippor i Stockholm, Bohuslän, Norge och kebnekaisefjällen. Åker helst skidor i Riksgränsen och Abisko, gärna i dåligt väder och på dålig snö!

Bianca Säll

Researcher & Marketing Manager

Alice Zander

Talent Acquisition Manager

Jag har jobbat inom Blendow Group sedan 2021, först på BG Institute med kursverksamhet för jurister och därefter på Legal Career med rekrytering av jurister. Min utbildning har jag från Försvarshögskolan, där jag tog examen i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet 2022.

Som Talent Acquisition Manager har jag gjort rekryteringsuppdrag för företag inom såväl finansbranschen som mediebranschen och älskar att bygga långsiktiga relationer med både kunder och kandidater.

Mitt intresse för människor speglar sig också i mitt största fritidsintresse: att vara gruppträningsinstruktör! Att träna och utvecklas tillsammans med andra är otroligt kul och gör att jag har mer energi till allt annat i livet.

☎️0720709767
✉️alice.zander@legalcareer.se