Varför är det svårt att rekrytera jurister?

Nu upplever många i branschen att den höga rörlighet vi sett på arbetsmarknaden sedan början av året börjar avta, vilket gör att konkurrensen om de bästa juristerna förväntas bli ännu hårdare. Så hur ska du som rekryterande chef tänka? 

Utmaningen med att rekrytera är dels att förstå vilken kompetens som behövs för rollen, dels att hitta kandidater som matchar kompetensprofilen. Detta är extra tydligt när det gäller rekrytering av specialister. Många organisationer har bara en eller ett par anställda jurister och då kan det vara svårt som rekryterande chef att veta vilka förväntningar som är rimliga och hur kompetenser och erfarenheter ska värderas.

Svårt att hitta kandidater

Framför allt upplever många att det är det är en utmaning att få in bra kandidater. Oavsett hur välformulerad platsannonsen är måste den nå ut till rätt personer vilket kräver ett starkt nätverk, kunskap om branschen och specialiserade kanaler. Att välja fel marknadsföringskanaler för platsannonseringen kan medföra onödiga kostnader och göra att screeningarbetet tar längre tid. 

Något många inte tänker på är att de bästa kandidaterna sällan är aktivt arbetssökande. Tvärtom trivs de i regel bra på sina arbetsplatser. Samtidigt kan de ofta tänka sig byta om de får rätt erbjudande vid rätt tillfälle. Men eftersom många är lojala mot sina arbetsgivare är det svårt som företag att direktkontakta kandidater på det sättet en rekryteringsfirma kan göra. En fristående rekryterare är neutrala i förhållande till kandidaten och kan föra en öppen dialog kring vilka förutsättningar som krävs för att hon ska vilja byta.

Onboarding – en självklar del av rekryteringen

Vårt uppdrag slutar inte när anställningsavtalet är påskrivet. Förutom att regelbundet följa upp rekryteringen under det första året har vi därför har vi tagit fram ett onboardingpaket tillsammans med våra samarbetspartners BG Institute och Lexnova. Vi bjuder också regelbundet in våra rekryterade kandidater till nätverksträffar, föreläsningar och andra event för att stärka deras kontaktnät och skapa värde både för dem och för deras nya arbetsgivare.  

Interimsjurist

I många branscher är det vanligt att hyra in resurser både vid tillfälliga arbetstoppar och när en specifik, svårrekryterad kompetens eftersöks. Många bolag har en interim CFO, interim HR-chef eller interim chefsjurist vid omstruktureringar, avknoppningar eller liknande. Genom att gå till en konsultförmedlare kan företaget få konsulter presenterade och slipper själva ta in offerter från olika aktörer. I juristvärlden, där majoriteten av alla konsulter arbetar mot timtaxa på byrå, har detta inte varit lika vanligt.

Men nu ser vi ett ökat behov av att ha specialiserade bolagsjurister in-house, och inte endast chefsjurister. Inte minst eftersom många företag lyfter ut viktiga complianceområden som dataskydd ur den befintliga juristfunktionen, vilket gett upphov till specialiserade roller som DPO eller compliance officer. Ofta har dessa personer juristbakgrund, även arbetet skiljer sig från traditonellt juristarbete. 

Carl Berg är juristrekryterare på Legal Career. Vill du veta mer om våra tjänster inom juristrekrytering och interim? Kontakta mig på carl.berg@legalcareer.se eller ring på 0790633464. Vill du veta mer om Legal Career? Besök vår hemsida!

Dela

Blendow Publishing AB (556954-9628)

Yaroslava Kudrina

Konsultchef

Jag tog juristexamen 2018 och har tidigare arbetat som konsult och bolagsjurist med inriktning mot allmän affärsjuridik, immaterialrätt, IT-rätt och bolagsrätt. Mina tidigare uppdrags- och arbetsgivare inkluderar flera välkända internationella företag, bland annat Reckitt Benckiser och Microsoft. Utöver att arbeta som jurist har jag också varit VD för ett uppstartsbolag och drivit en IT-byrå som specialiserar sig på att tillhandahålla IT/ IP-stöd till små företag i Norden.

Min passion är att främja företagstillväxt och lösa komplexa problem och jag är särskilt dedikerad när jag kan samarbeta med människor och stödja entreprenörskap. Jag är känd för att leverera pålitliga resultat och högklassig service till mina klienter. Jag engagerar mig också aktivt i olika initiativ som främjar kvinnligt entreprenörskap och stöder olika organisationer i detta syfte.

Missa inte ditt drömjobb!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste juristjobben, karriärtips och inbjudningar till exklusiva event.

Mathias Asp

Juristrekryterare

Jag tog juristexamen från Lunds universitet -91 och satt därefter ting i Varberg och arbetade några år på advokatbyrå. Den större delen av mitt yrkesliv har jag arbetat med försäkring, bland annat på SPP och Max Mathiessen.

Är bosatt i Halmstad och ansvarar för våra rekryteringar i västra och södra Sverige. Bland mina återkommande kunder finns bland annat Deloitte, Sergel, Litigate och Delphi. På fritiden spenderar jag tid med familjen och gillar resor, matlagning och löpning.

Carl Berg

Juristrekryterare och affärsområdesansvarig

Jag tog juristexamen från Stockholms universitet 2016 och har tidigare varit VD för ett uppstartsbolag, drivit VR-event och arbetat en hel del med ledarskap, rekrytering och affärsutveckling. Är sedan 2021 affärsområdesansvarig för Legal Career och har gjort rekryteringsuppdrag för bland annat Entercard, Ark Kapital, Optio Investment Partners, SD Worx och Allente.

Har ett stort intresse för klättring och skidåkning och spenderar min fritid på klippor i Stockholm, Bohuslän, Norge och kebnekaisefjällen. Åker helst skidor i Riksgränsen och Abisko, gärna i dåligt väder och på dålig snö!

Bianca Säll

Recruiter & Marketing Manager

Alice Zander

Talent Acquisition Manager

Jag har jobbat inom Blendow Group sedan 2021, först på BG Institute med kursverksamhet för jurister och därefter på Legal Career med rekrytering av jurister. Min utbildning har jag från Försvarshögskolan, där jag tog examen i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet 2022.

Som Talent Acquisition Manager har jag gjort rekryteringsuppdrag för företag inom såväl finansbranschen som mediebranschen och älskar att bygga långsiktiga relationer med både kunder och kandidater.

Mitt intresse för människor speglar sig också i mitt största fritidsintresse: att vara gruppträningsinstruktör! Att träna och utvecklas tillsammans med andra är otroligt kul och gör att jag har mer energi till allt annat i livet.

☎️0720709767
✉️alice.zander@legalcareer.se