Välkomna dina nya medarbetare på rätt sätt – Tips för en effektiv onboardingprocess

Onboarding är en process som hjälper nya medarbetare anpassa sig till sin nya arbetsplats, integreras i teamet och snabbare uppnå sina mål. Genom att en strukturerad onboardingprocess kan företag säkerställa att alla medarbetare får samma förutsättningar att utvecklas och trivas.

Här är några förslag på vad onboardingprocessen kan innehålla.

Organisationens kultur och värderingar

För det första är det viktigt att organisera en välplanerad introduktion till organisationens kultur och värderingar. Detta bör innehålla en översikt av företagets historia, mission och vision, samt en beskrivning av hur dessa element relaterar till företagets verksamhet. 

Ansvarsområden och arbetsuppgifter

Efter en introduktion till organisationens kultur och värderingar bör nya medarbetare få en översikt av sin roll och ansvarsområden. Detta kan inkludera en beskrivning av de specifika arbetsuppgifterna och de förväntade prestationerna. Det kan också innebära en genomgång av de verktyg och system som används i företaget, såsom e-post, kalendrar, filhantering och projektledningssystem. Detta kan hjälpa nya medarbetare att bli mer självsäkra i sin roll och snabbare kunna leverera resultat.

För att hjälpa nya medarbetare att integrera i organisationen och laget är det viktigt att ge en introduktion till kollegor och chefer. Detta kan innefatta en rundtur i företagets lokaler, möten med avdelningsledare och introduktioner till andra teammedlemmar. Det kan också innebära att man tilldelar en mentor eller coach som kan hjälpa till att svara på frågor och stödja den nya medarbetaren i deras anpassning till företaget. 

Regelbundna check-ins

För att säkerställa att onboardingprocessen är effektiv är det också viktigt att ha regelbundna check-ins med nya medarbetare. Dessa check-ins kan inkludera feedback från kollegor och chefer, utvärdering av arbetsprestationer och utvärdering av hur nya medarbetare integrerar i organisationen. Genom att ha regelbundna check-ins kan organisationen ta reda på om det finns några problem eller hinder som hindrar nya medarbetare från att anpassa sig till sin nya roll och arbetsplats, och vidta åtgärder för att lösa dem.

Utbildning – en viktig del av onboardingen

En annan viktig aspekt av onboardingen är att tillhandahålla lämplig träning och utbildning för nya medarbetare. Detta kan inkludera specifik produkt- eller tjänsteutbildning, teknisk träning och träningsprogram för ledarskap och karriärutveckling. Att ge lämplig träning och utbildning kan hjälpa nya medarbetare att förstå organisationens verksamhet, öka deras produktivitet och effektivitet, och förbättra deras karriärutvecklingsmöjligheter.

Individuell anpassning

Slutligen är det viktigt att se till att onboardingen är anpassad efter den enskilda medarbetarens behov och personlighet. Alla nya medarbetare har olika bakgrund, erfarenheter och inlärningsstilar, så det är viktigt att anpassa onboarding-processen efter varje individ. Detta kan innebära att tillhandahålla mer detaljerad eller grundlig träning för vissa medarbetare eller att ge mer flexibilitet i arbetsuppgifter för andra.

Alice Zander är Talent Acquisition Manager på Legal Career och arbetar med juristrekrytering och onboarding av jurister. Vill du veta mer om Legal Career? Besök vår hemsida!

Dela

Blendow Publishing AB (556954-9628)

Yaroslava Kudrina

Konsultchef

Jag tog juristexamen 2018 och har tidigare arbetat som konsult och bolagsjurist med inriktning mot allmän affärsjuridik, immaterialrätt, IT-rätt och bolagsrätt. Mina tidigare uppdrags- och arbetsgivare inkluderar flera välkända internationella företag, bland annat Reckitt Benckiser och Microsoft. Utöver att arbeta som jurist har jag också varit VD för ett uppstartsbolag och drivit en IT-byrå som specialiserar sig på att tillhandahålla IT/ IP-stöd till små företag i Norden.

Min passion är att främja företagstillväxt och lösa komplexa problem och jag är särskilt dedikerad när jag kan samarbeta med människor och stödja entreprenörskap. Jag är känd för att leverera pålitliga resultat och högklassig service till mina klienter. Jag engagerar mig också aktivt i olika initiativ som främjar kvinnligt entreprenörskap och stöder olika organisationer i detta syfte.

Missa inte ditt drömjobb!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste juristjobben, karriärtips och inbjudningar till exklusiva event.

Mathias Asp

Juristrekryterare

Jag tog juristexamen från Lunds universitet -91 och satt därefter ting i Varberg och arbetade några år på advokatbyrå. Den större delen av mitt yrkesliv har jag arbetat med försäkring, bland annat på SPP och Max Mathiessen.

Är bosatt i Halmstad och ansvarar för våra rekryteringar i västra och södra Sverige. Bland mina återkommande kunder finns bland annat Deloitte, Sergel, Litigate och Delphi. På fritiden spenderar jag tid med familjen och gillar resor, matlagning och löpning.

Carl Berg

Juristrekryterare och affärsområdesansvarig

Jag tog juristexamen från Stockholms universitet 2016 och har tidigare varit VD för ett uppstartsbolag, drivit VR-event och arbetat en hel del med ledarskap, rekrytering och affärsutveckling. Är sedan 2021 affärsområdesansvarig för Legal Career och har gjort rekryteringsuppdrag för bland annat Entercard, Ark Kapital, Optio Investment Partners, SD Worx och Allente.

Har ett stort intresse för klättring och skidåkning och spenderar min fritid på klippor i Stockholm, Bohuslän, Norge och kebnekaisefjällen. Åker helst skidor i Riksgränsen och Abisko, gärna i dåligt väder och på dålig snö!

Bianca Säll

Recruiter & Marketing Manager

Alice Zander

Talent Acquisition Manager

Jag har jobbat inom Blendow Group sedan 2021, först på BG Institute med kursverksamhet för jurister och därefter på Legal Career med rekrytering av jurister. Min utbildning har jag från Försvarshögskolan, där jag tog examen i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet 2022.

Som Talent Acquisition Manager har jag gjort rekryteringsuppdrag för företag inom såväl finansbranschen som mediebranschen och älskar att bygga långsiktiga relationer med både kunder och kandidater.

Mitt intresse för människor speglar sig också i mitt största fritidsintresse: att vara gruppträningsinstruktör! Att träna och utvecklas tillsammans med andra är otroligt kul och gör att jag har mer energi till allt annat i livet.

☎️0720709767
✉️alice.zander@legalcareer.se