Så håller du en lyckad anställningsintervju!

Skapa en lugn omgivning

Första steget är att se till att intervjun hålls i en lugn och tyst miljö. Försök att få kandidaten att slappna av genom att småprata innan övergången till företagspresentation eller intervjufrågor.

Döm inte för snabbt

Ett misstag som många gör under en intervju är att döma för snabbt. Det gäller att tänka på att många kandidater är nervösa och det kan ta ett tag för dem att slappna av. Risken att gå miste om en oslipad diamant är stor om man dömer för snabbt! Om du fortfarande är osäker efter första intervjun – varför inte boka in en lunch eller en kort andra intervju?

Lyssna mer än du pratar

Ett annat misstag som många intervjuare gör är att prata mer än vad kandidaten gör. Man får inte glömma bort att lyssna på vad kandidaten har att säga. Ett tips är lyssna 80 % av intervjun och prata 20 %.

Anteckna

För att ge en mer rättvis bedömning av kandidaterna använd gärna en intervjumall till samtliga intervjuer och anteckna viktiga punkter medan du lyssnar på vad kandidaten berättar. Det blir mycket enklare att jämföra kandidater med varandra när intervjuerna är avslutade.

Employer branding

Något som är viktigt att tänka på är att se varje kandidat du träffar som ett tillfälle att jobba med employer branding. En stor betydelse för hur ditt företag uppfattas som arbetsgivare sköter du under dina rekryteringsprocesser. Se till att alltid vara välkomnande, professionell och att kandidaten går därifrån med en positiv upplevelse. Lika lätt som positiva upplevelser kan lyfta ert rykte kan negativa skada ert rykte som arbetsgivare.

Nästa steg

Avsluta alltid intervjun med att berätta vad som är nästa steg och hur ni kommer att gå vidare med rekryteringsprocessen. Du kan också ge feedback direkt till kandidaten om det är något du tyckte var bra eller mindre bra.

Bianca Säll är researcher på Legal Career och arbetar med juristrekrytering och förmedling av interimsjurister. Vill du veta mer om Legal Career? Besök vår hemsida!

Dela

Blendow Publishing AB (556954-9628)

Yaroslava Kudrina

Konsultchef

Jag tog juristexamen 2018 och har tidigare arbetat som konsult och bolagsjurist med inriktning mot allmän affärsjuridik, immaterialrätt, IT-rätt och bolagsrätt. Mina tidigare uppdrags- och arbetsgivare inkluderar flera välkända internationella företag, bland annat Reckitt Benckiser och Microsoft. Utöver att arbeta som jurist har jag också varit VD för ett uppstartsbolag och drivit en IT-byrå som specialiserar sig på att tillhandahålla IT/ IP-stöd till små företag i Norden.

Min passion är att främja företagstillväxt och lösa komplexa problem och jag är särskilt dedikerad när jag kan samarbeta med människor och stödja entreprenörskap. Jag är känd för att leverera pålitliga resultat och högklassig service till mina klienter. Jag engagerar mig också aktivt i olika initiativ som främjar kvinnligt entreprenörskap och stöder olika organisationer i detta syfte.

Missa inte ditt drömjobb!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste juristjobben, karriärtips och inbjudningar till exklusiva event.

Mathias Asp

Juristrekryterare

Jag tog juristexamen från Lunds universitet -91 och satt därefter ting i Varberg och arbetade några år på advokatbyrå. Den större delen av mitt yrkesliv har jag arbetat med försäkring, bland annat på SPP och Max Mathiessen.

Är bosatt i Halmstad och ansvarar för våra rekryteringar i västra och södra Sverige. Bland mina återkommande kunder finns bland annat Deloitte, Sergel, Litigate och Delphi. På fritiden spenderar jag tid med familjen och gillar resor, matlagning och löpning.

Carl Berg

Juristrekryterare och affärsområdesansvarig

Jag tog juristexamen från Stockholms universitet 2016 och har tidigare varit VD för ett uppstartsbolag, drivit VR-event och arbetat en hel del med ledarskap, rekrytering och affärsutveckling. Är sedan 2021 affärsområdesansvarig för Legal Career och har gjort rekryteringsuppdrag för bland annat Entercard, Ark Kapital, Optio Investment Partners, SD Worx och Allente.

Har ett stort intresse för klättring och skidåkning och spenderar min fritid på klippor i Stockholm, Bohuslän, Norge och kebnekaisefjällen. Åker helst skidor i Riksgränsen och Abisko, gärna i dåligt väder och på dålig snö!

Bianca Säll

Recruiter & Marketing Manager

Alice Zander

Talent Acquisition Manager

Jag har jobbat inom Blendow Group sedan 2021, först på BG Institute med kursverksamhet för jurister och därefter på Legal Career med rekrytering av jurister. Min utbildning har jag från Försvarshögskolan, där jag tog examen i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet 2022.

Som Talent Acquisition Manager har jag gjort rekryteringsuppdrag för företag inom såväl finansbranschen som mediebranschen och älskar att bygga långsiktiga relationer med både kunder och kandidater.

Mitt intresse för människor speglar sig också i mitt största fritidsintresse: att vara gruppträningsinstruktör! Att träna och utvecklas tillsammans med andra är otroligt kul och gör att jag har mer energi till allt annat i livet.

☎️0720709767
✉️alice.zander@legalcareer.se