Amerikansk advokatbyrå 2.0 ser möjligheter i Norden

FisherBroyles, LLP grundades 2002 och är världens första och största icke-fysiska advokatbyrå och blev nyligen upptagna i Am Law 200 som en av USA:s 200 största advokatbyråer sett till omsättning.

Stephen Di Cioccio är delägare och ansvarig för byråns bank- och finansgrupp. Förutom att arbeta med finansiering hjälper han utländska klienter med strategiska och finansiella investeringar samt amerikanska klienter med utländska företagsförvärv, joint ventures och andra internationella affärsupplägg. Carl Berg, juristrekryterare på Legal Career, träffade Stephen en tidig höstmorgon på ett klassiskt café vid Stureplan för ett långt samtal om allt från Wall Street till Älvkarleby.

Vad är din koppling till Sverige?

Jag växte upp i delstaten New York och läste först nationalekonomi på universitetet. Efter examen åkte jag till Sverige för att läsa internationella relationer och nationalekonomi vid Stockholms universitet och Handelshögskolan. Nu bor jag periodvis i ett torp i Älvkarleby och jobbar remote som advokat och delägare i FisherBroyles.

Hur kommer det sig att du valde att studera här?

I början av 80-talet hade Sverige ryktet om sig att vara det “andra spåret”: inte ett renodlat kapitalistiskt system som i USA, men inte heller ett rent socialistiskt eller kommunistiskt system. Sverige var lagom, kan man säga. Så att studera nationalekonomi och policy på graduate-nivå i Sverige var otroligt intressant. Bland annat hade vi en duktig professor, Staffan Viotti, från Handelshögskolan som verkligen förklarade för oss hur lagstiftning, stat och ekonomi hänger ihop.

Du pratar väldigt bra svenska, var det svårt att lära sig?

Under tiden jag var här försökte jag lära mig svenska så fort som möjligt och lyckades faktiskt ganska bra. Uttalet var svårt, men eftersom grammatiken och vokabuläret till stor del har samma ursprung som engelskan var det faktiskt ganska lätt att lära sig. Och nu, eftersom jag bor här och är gift med en svensk kvinna, är det lättare än när jag bodde i USA och bara hade ett fåtal affärsresor och telefonsamtal till Sverige varje år.

Så efter ditt år i Sverige flyttade du tillbaka till USA för att studera juridik?

Ja, och under andra och tredje året på law school jobbade jag deltid på Citibank. Jag arbetade 20–25 timmar i veckan och fick plugga på nätterna. Så efter min juristexamen började jag jobba heltid på avdelningen för regulatoriska frågor. Då var vi 250 jurister på banken!

Hur var det att jobba på Wall Street på 80-talet?

Bonfire of the Vanities! Nej, men man kan säga att jag hade tur i oturen eftersom jag började 1984 när marknaden fortfarande var på väg uppåt. Sedan var det full fart fram till kraschen 1987. Jag hade turen att vara relativt ung och flexibel och lite av en survivor. Så jag gick från att arbeta med regulatoriska frågor på bank till att arbeta med transaktioner på en advokatbyrå.

Var det också den första byrån du blev delägare i?

Nej, runt 1990 hade jag flera stora banker som egna klienter och tyckte det var dags att få delägartiteln. Så när jag fick erbjudandet av en mindre byrå tackade jag ja. Allt eftersom mina klienter växte och mitt resursbehov blev större bytte jag till större byråer. Man kan säga att jag klättrade upp för hela stegen. Men när jag nådde toppen insåg jag att alla byråer i grunden har samma affärsmodell, koncept och känsla.

På vilket sätt är alla byråer i grunden likadana?

Varje år har amerikanska byråer fått högre tryck att tjäna pengar, fakturera för fler timmar och ta bort så lite som möjligt av inkomsterna från klienterna. Det har blivit en stor konkurrens om vilken advokatbyrå som har högsta omsättningen per advokat. Problemet är att det är motsatsen mot vad klienterna vill ha! Vi arbetar i en tjänsteindustri och tjänsten ska vara till klienten, inte till byrån.

Hur kom du i kontakt med FisherBroyles?

För 4–5 år sedan fick jag ett samtal out of the blue från en headhunter som frågade om jag ville jobba på en helt remote advokatbyrå utan dyra kontor, utan krav på debiterade timmar och utan biträdande jurister. Det lät helt otroligt! Jag är väldig glad att jag tackade ja. Jag har kunnat arbeta på semestern, jag har jobbat här i Sverige och jag har jobbat när jag har besökt min äldre mor i Atlanta. Man kan jobba var som helst i världen och fortfarande ha ett tillfredsställande arbete och förhållande till sina klienter!

Det låter som att ni var väl förberedda när pandemin slog till.

Ja, eftersom affärsmodellen startade 2002 hade vi redan alla system helt remote. De var väletablerade och fungerade bra. Trots alla utmaningar på grund av pandemin har vi kunnat fortsätta växa under denna tuffa period.

Hur ser framtiden ut?

I början av året fick vi veta att byrån är en av de 200 största byråerna i USA och att vi är med i Am Law 200. Vår omsättning var 105 miljoner dollar vilket är 14% ökning från året innan! I år har vi även haft ökad tillväxt på alla kontor och expanderat till London. Kombinationen av FisherBroyles internationella ambitioner och min egen anknytning till Sverige gör att jag har ett personligt intresse av att etablera byrån i Sverige.

Tror du byråmodellen skulle fungera bra i Sverige?

Eftersom alla är på samma nivå är det kanske redan ganska likt den skandinaviska modellen med samarbete, jämlikhet och utan hierarkier. Jag tror modellen skulle passa för Sverige eftersom det är en fin kombination av teknologi, frihet, jämlikhet och att du samtidigt kan arbeta självständigt.

På en del byråer i Sverige får du bara vara delägare till en viss ålder, sedan kan du fortsätta som konsult eller starta egen byrå. Vad är skillnaden mot att driva egen byrå?

Det är mycket som ska på plats när man startar byrå. Försäkringar, lokaler, digitala system och så vidare. Här finns allt redan, det är bara att plug in och börja jobba. Klienten betalar som om du vore en solo practitioner, men samtidigt har du plattformen, resurserna och verktygen som de konventionella byråerna har.

Sedan jag blev delägare for fyra år sedan har vi växt från 195 till 300 advokater på 23 kontor över hela USA samt London. Så om jag får en fråga av en klient som inte är i mitt wheelhouse kan jag hänvisa till “John” eller “Susan” som kan ta hand om det.

Hur ser du på möjligheterna till samarbete mellan Sverige och USA?

Jag har nyligen representerat minst två svenska klienter som vill etablera dotterbolag i USA och tror det finns stora möjligheter åt båda hållen. Det finns otroligt mycket teknologi, småföretag och patent i Sverige, men den stora marknaden är fortfarande USA.

Sammanfattningsvis, vad tycker du om den här nya tiden?

Nu är den bästa tiden i mitt yrkesliv. Det har blivit roligt att vara advokat igen! Jag jobbar från ett 150 år gammalt torp i Älvkarleby och med dagens teknologi fungerar det utmärkt. På morgonen hugger jag ved till kakelugnarna och på eftermiddagen hoppar jag in på en Zoom-konferens med folk från Kalifornien, London eller New York. Jag jobbar som advokat, bor periodvis i ett torp i Sverige och är delägare i en av de 200 största advokatbyråerna i USA. Det är ett bra place to be!

Legal Career rekryterar jurister, förmedlar interimsuppdrag och är den självklara karriärpartnern för Sveriges jurister. Vill du komma i kontakt med oss på Legal Career? Skicka ett mail eller ring juristrekryterare Carl Berg på 0790633464!

Dela

Blendow Publishing AB (556954-9628)

Josef Smedberg

Account Manager

Sarah Berlin

Consultant Manager

Jonas Glädt

Chief Operating Officer

Missa inte ditt drömjobb!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste juristjobben, karriärtips och inbjudningar till exklusiva event.

Bianca Säll

Recruiter & Marketing Manager