Löneförhandlingstips för jurister – så ökar du dina chanser till en rättvis lön

Löneförhandlingen, det där obekväma samtalet som många bävar inför, är en oundviklig del av både rekryteringsprocessen och yrkeslivet. Men med enkla tekniker kan du lättare få igenom dina krav och undvika en orättvis lönesättning.

Här ger vi dig tillsammans med Carl Berg, juristrekryterare på Legal Career, några av våra bästa löneförhandlingstips för jurister.

Så förbereder du dig inför löneförhandlingen

För att förhandla om lön och förmåner på bästa sätt är det viktigt att förbereda sig väl. För det första bör du göra lite research om vad lönenivåerna ligger på för din tjänst och erfarenhet inom branschen. Detta kan hjälpa dig att fastställa en rimlig lön som du kan förhandla om.

–  Samla gärna dina argument för varför du förtjänar en högre lön. Detta kan inkludera din erfarenhet, kompetens och tidigare prestationer. Ju bättre du kan argumentera för din högre lön, desto större chans har du att få vad du vill ha. Utöver det kan du fundera på vad du vill ha för förmåner och flexibilitet i arbetet. Att ha en tydlig lista över dina önskemål kan hjälpa dig att förhandla om ett mer komplett lönepaket, säger Carl Berg.

Glöm inte alternativa värden

Men tänk också på att månadslönen inte är allt, och att det ofta finns alternativa värden att förhandla om.

– Som juristrekryterare har jag sett en trend av att kandidater i stor utsträckning väljer till exempel bättre work-life balance och mer hybridarbete framför någon tusenlapp mer i månaden. Fundera över vad som är viktigt i din vardag och tänk på alternativa lösningar om du inte får igenom ditt lönekrav, säger Carl.

Effektiv argumentation

När du väl sitter ner för att förhandla om lön och förmåner är det viktigt att använda rätt tekniker för att maximera dina chanser att få det du vill ha. Börja förhandlingarna på en högre nivå än vad du egentligen förväntar dig. Detta ger dig utrymme att ge efter om arbetsgivaren sänker erbjudandet. Men tänk på att  detta inte alltid detta klokt i en rekryteringsprocess eftersom det kan göra att du exkluderas ur processen i ett tidigt skede. 

– Fokusera på att beskriva vad du kan göra för företaget och hur din erfarenhet och kompetens kommer bidra eller redan har bidragit till organisationen sedan förra lönerevisionen. Det är oftast bättre än att argumentera med utgångspunkt i hur lönen förhåller sig till snittlönerna i branschen. I en del organisationer ses juristen mer som en kostnad än en tillgång, då är det extra viktigt att tydliggöra vilket ekonomiskt värde man som jurist faktiskt bidrar med, säger Carl.

Förhandlingstekniken ofta viktigare än argumenten

Förutom själva innehållet i dina argument spelar det stor roll hur du framför dem.

– Att använda en lugn och vänlig ton skapar en positiv och produktiv förhandlingsmiljö. Var tydlig och konkret i dina argument och undvika att bli för defensiv eller aggressiv! Om du samtidigt visar förståelse för arbetsgivarens perspektiv och ekonomiska begränsningar ger du intrycket av att du är villig att samarbeta och hitta en lösning som fungerar för båda parter, säger Carl.

Legal Career rekryterar jurister och tillhandahåller interimslösningar för företag, myndigheter och andra organisationer. Vill du komma i kontakt med oss eller få fler tips på hur du kan löneförhandla effektivt? Skicka ett mail till info@legalcareer.se eller hör av dig till Carl Berg på 0790633464, 

Dela

Blendow Publishing AB (556954-9628)

Sarah Berlin

Consultant Manager

Jonas Glädt

Chief Operating Officer

Bianca Säll

Senior Recruitment Specialist