Helena Jäderbloms långa domstolskarriär lider mot sitt slut. Vid årsskiftet lämnar Högsta förvaltningsdomstolens ordförande över klubban till en efterträdare – och går i pension. I veckans avsnitt av Vittnesmålet berättar hon om karriären, vad som hållit henne kvar i förvaltningsdomstolarna – och varför hon är en ordförande som gärna är med och dömer. – Jag tycker att det skulle vara udda om vi som är ordförande i de högsta instanserna inte deltog väldigt aktivt i dömandet. Jag tycker det är viktigt att man deltar lika mycket i dömandet som de övriga domarna.
Det var slumpen som förde Helena Jäderblom in på det förvaltningsrättsliga området.
Hon hade sökt en tjänst på ”åklageriet” men när återkopplingen dröjde sökte hon – och fick – jobb på kammarrätten. Valet har hon inte ångrat.
– Jag hade nog ingen dragning åt förvaltningsrätten när jag läste juridik i Uppsala. Men sedan förstår man när man arbetar med förvaltningsjuridik att det ju är här som de stora, svåra frågorna ofta finns. Det berör alla aspekter av människors liv.
Efter flera år på domstol och departement bar det av till Strasbourg, där hon under sex år var Sveriges domare i Europadomstolen. En avstickare hon ser tillbaka på med glädje och tacksamhet.
– Jag är otroligt tacksam över att jag fick göra den resan och arbeta i den internationella miljön.
”Viktigaste är inte att vara omtyckt”
När flytten gick tillbaka till Sverige var det för att ta över som ordförande i en av Sveriges två högsta domstolar, Högsta förvaltningsdomstolen på Riddarholmen i Stockholm.
Där har hon varit högsta chef sedan 2018 – och fortsatt att vara en aktiv domare.
– Jag tycker att det skulle vara udda om vi som är ordförande i de högsta instanserna inte deltog väldigt aktivt i dömandet. Jag tycker det är viktigt att man deltar lika mycket i dömandet som de övriga domarna.
Under åren har hon också lärt sig att en chef inte behöver vara omtyckt för att vara en bra sådan.
– Det låter hemskt att säga, men jag har lärt mig att det viktigaste inte är att vara omtyckt. Jag vill gärna vara respekterad för att jag är fair, rättvis och en någorlunda hygglig person som lyssnar och tar till mig av andras åsikter.
Lyssna på hela intervjun med Helena Jäderblom:
Artikel från Dagens Juridik
Kontakt