I mellandagarna träffade Legal Career Christer Otterström, VD och andra generationens förvaltare av familjeföretaget Hummeltorp. Företaget bedriver verksamhet inom bland annat återvinning och jord- och grusproduktion och har gjort sig kända för sina spännande och viktiga innovationer inom dessa områden. Vi pratade om den gröna omställningen, hur lönsamhet varvas med samhällsnytta och hur de juridiska utmaningarna ser ut.
Berätta lite mer om dig Christer, vem du är och vad du jobbar med!
– Jag är en entreprenör i grunden. Jag startade mitt första företag när jag var 16 år, så jag var rätt tidigt i startfållan. Jag började jobba ihop med min pappa när jag var liten och började köra maskin redan när jag var 8 år! Den huvudverksamhet jag driver idag, Hummeltorp, är uppbyggd av pappa i huvudsak men har sin begynnelse redan på farfars tid.
– Länge gjorde jag dock helt andra saker. I 28 år drev jag bolag i Sverige, USA och Mexiko men ändrade om mitt liv på bara några dagar när min pappa blev sjuk. Pappa var med och fattade många beslut under sin sista tid – beslut som ligger till grund för den förändring som har skett med företaget sedan dess.
– Jag har fortfarande sammanlagt sex bolag. På fritiden intresserar jag mig för travhästar och har haft hund större delen av mitt liv. Jag har dock ingen hund nu för jag reser för mycket, men däremot har jag tillsammans med min blivande fru två tvillingpojkar i femårsåldern. Jag har därför inga större fritidsproblem!
Du verkar sannerligen inte ha svårt att hitta saker att göra! Kan du berätta lite mer om vad ditt familjeföretag Hummeltorp gör?
– Hummeltorp på Grödinge, söder om Stockholm, drog i gång 1973 och har utvecklats till en fantastisk verksamhet. Från grunden handlar Hummeltorp om hållbarhet och cirkulärt tänk. På farfars tid fanns dock inte de begreppen, utan han var traditionell bonde och högskoleutbildad inom jordbruk och lantbruk. Det är pappa med, och även jag. Eftersom jag har min utbildning inom jordbruk, så jag brukar skämtsamt säga att jag har legitimerats inom sunt bondförnuft. Och det kommer man ju faktiskt ganska långt på!
– Farfar och pappa var pionjärer i att börja tillverka jord. Det började de göra på 50-talet, långt innan någon annan hade kommit på den idén. Det blev stor business efter ett tag, så Hummeltorp har haft ett starkt varumärke sedan 70-talet. Vi är än idag sannolikt den enskilt största tillverkaren av jordprodukter! Grus är också en stor del av vår verksamhet, bland annat krossning av berg och stenar till grus. Vi renar snart också sprängstenen från de höga halterna av kväve vilket annars har stor påverkan på övergödningen av sjöar och vattendrag som leder till igenväxning, något som i slutändan i hög grad också drabbar Östersjön.
– Under mitten av 90-talet började vi hantera återvinning av överskottsmassor. Vi fick in massor från större bygg- och infrastrukturprojekt. Det första riktigt stora projektet var Södra länken i Stockholm – där gick i princip alla massor ut till Hummeltorp. När jag kom in i bilden igen 2016 återvann vi ungefär 16% av de massorna som kom in, vilket ansågs bra på den tiden och det är fortfarande bra. Men på fem års tid har vi gått från 16% till 96% återvinning. Och det är vi sannolikt helt världsledande på!
Fantastiskt! Driver ni några spännande projekt just nu?
– Vi håller på med många olika projekt samtidigt. Ingenting blir någonsin färdigt för det går alltid att utveckla och göra ännu bättre men vi har kommit väldigt långt. Vi kan med stolthet säga att vi sannolikt dessutom har världens miljösäkraste anläggning och den kommer att bli ännu miljösäkrare med de nya tekniker vi har utvecklat och som vi ska implementera.
– Vår amerikanska verksamhet, med kontor i New York och Florida, står för utvecklingen av maskiner medan vi i Sverige arbetar mer med vilka metoder vi ska ha. Vi har mycket utvecklingssamarbete med både Volvo och Liber som är två av de största tillverkarna av entreprenadmaskiner i hela världen.
– Annars fokuserar jag mycket på det globala arbetet. Mycket handlar för mig om att på riktigt vara med och göra en förändring för planeten. Planeten kommer ju klara sig men hur länge människan och, djur för den delen, överlever på planeten kan man ju ifrågasätta. Girigheten har alldeles för hög prioritering idag, en reflex som vi kanske inte styr över, men vi och våra kommande generationer kommer alla att behöva naturresurser i olika former och framförallt rent dricksvatten.
Verkligen. Därför blir ju det internationella arbetet som ni bedriver extra viktigt. Vad är framtidsplanerna där?
– Min dröm innan jag sätter näsan i vädret är att ha 10 000 anläggningar runt om i världen som jobbar på samma sätt som vi gör i Grödinge. Anläggningen i sig själv är alltså helt cirkulär. Inte nog med att vi återvinner i en extremt hög grad, vi tar också hand om spillvatten, lakvatten och dagvatten.
– I Sverige kommer vi med största sannolikhet växa organiskt, men ute i världen kommer vi behöva partners som är beredda att satsa. Hummeltorp är en lönsam verksamhet, samtidigt som vi gör stor samhällsnytta, fantastisk miljönytta på flera plan och därmed en mycket viktig insats för mänskligheten! Det är det som är det unika.
Slutligen, vilka juridiska utmaningar möter ni inom miljö och hållbarhet?
– Vi förutsåg, och gjorde faktiskt våra stora satsningar, innan klimat- och miljöfrågor verkligen hamnade högt på agendan. Alltifrån EU-beslut till FN:s 2030-mål pekade i riktningen att miljö och hållbarhet skulle komma att bli allt viktigare. Efter att Greta Thunberg och klimatångest blev kända fenomen har det ju gått väldigt fort.
– Företag vill numera helst, eller enbart, jobba med verksamheter som fokuserar på återvinning, cirkulär ekonomi och hållbarhet för att deras kunder i sin tur kräver det. Därför har vi på Hummeltorp aldrig haft några röda siffror, trots stora investeringar. Men den legala förändringen går sällan lika snabbt som konsumenttrycket. Så nu väntar vi på att juridiken ska komma ikapp! Lagstiftningen är en viktig del av utvecklingen, både för planetens bästa och för kommande generationer.
Alice Zander är Talent Acquisition Manager på Legal Career och arbetar med juristrekrytering och onboarding av jurister. Vill du veta mer om Legal Career? Besök vår hemsida!
Kontakt
Konsultchef
Jag tog juristexamen 2018 och har tidigare arbetat som konsult och bolagsjurist med inriktning mot allmän affärsjuridik, immaterialrätt, IT-rätt och bolagsrätt. Mina tidigare uppdrags- och arbetsgivare inkluderar flera välkända internationella företag, bland annat Reckitt Benckiser och Microsoft. Utöver att arbeta som jurist har jag också varit VD för ett uppstartsbolag och drivit en IT-byrå som specialiserar sig på att tillhandahålla IT/ IP-stöd till små företag i Norden.
Min passion är att främja företagstillväxt och lösa komplexa problem och jag är särskilt dedikerad när jag kan samarbeta med människor och stödja entreprenörskap. Jag är känd för att leverera pålitliga resultat och högklassig service till mina klienter. Jag engagerar mig också aktivt i olika initiativ som främjar kvinnligt entreprenörskap och stöder olika organisationer i detta syfte.
Juristrekryterare
Jag tog juristexamen från Lunds universitet -91 och satt därefter ting i Varberg och arbetade några år på advokatbyrå. Den större delen av mitt yrkesliv har jag arbetat med försäkring, bland annat på SPP och Max Mathiessen.
Är bosatt i Halmstad och ansvarar för våra rekryteringar i västra och södra Sverige. Bland mina återkommande kunder finns bland annat Deloitte, Sergel, Litigate och Delphi. På fritiden spenderar jag tid med familjen och gillar resor, matlagning och löpning.
Juristrekryterare och affärsområdesansvarig
Jag tog juristexamen från Stockholms universitet 2016 och har tidigare varit VD för ett uppstartsbolag, drivit VR-event och arbetat en hel del med ledarskap, rekrytering och affärsutveckling. Är sedan 2021 affärsområdesansvarig för Legal Career och har gjort rekryteringsuppdrag för bland annat Entercard, Ark Kapital, Optio Investment Partners, SD Worx och Allente.
Har ett stort intresse för klättring och skidåkning och spenderar min fritid på klippor i Stockholm, Bohuslän, Norge och kebnekaisefjällen. Åker helst skidor i Riksgränsen och Abisko, gärna i dåligt väder och på dålig snö!
Talent Acquisition Manager
Jag har jobbat inom Blendow Group sedan 2021, först på BG Institute med kursverksamhet för jurister och därefter på Legal Career med rekrytering av jurister. Min utbildning har jag från Försvarshögskolan, där jag tog examen i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet 2022.
Som Talent Acquisition Manager har jag gjort rekryteringsuppdrag för företag inom såväl finansbranschen som mediebranschen och älskar att bygga långsiktiga relationer med både kunder och kandidater.
Mitt intresse för människor speglar sig också i mitt största fritidsintresse: att vara gruppträningsinstruktör! Att träna och utvecklas tillsammans med andra är otroligt kul och gör att jag har mer energi till allt annat i livet.
☎️0720709767
✉️alice.zander@legalcareer.se