Fem tips till dig som rekryterar jurister i Norge

Legal Career Juristrekrytering och Interim
Alice Zander, Talent Acquisition Manager på Legal Career

Norge erbjuder en attraktiv marknad för jurister med höga löner och en stark ekonomi. Men att som svenskt företag rekrytera jurister i Norge kan vara en utmanande process, särskilt om du är ovan vid den norska arbetsmarknaden och de specifika kraven som gäller för jurister.

För att lyckas med din rekrytering är det därför viktigt att vara medveten om skillnaderna mellan den svenska och den norska juristbranschen redan innan du startar rekryteringsprocessen. Här är fem saker att ha i åtanke när du rekryterar jurister i Norge!

Lönesättning och löneförhandling

Det är viktigt att komma ihåg att lönerna för jurister i Norge kan vara betydligt högre än i många andra länder, vilket är en av anledningarna till att många väljer att söka sig till Norge för att arbeta. Särskilt bolagsjuristlöner är i regel mycket högre än i Sverige, och det är inte ovanligt att kandidater förväntar sig löner som är 40-50% högre än för motsvarande roll i Sverige. Samtidigt ser löneutvecklingen och förmånssystemen ofta annorlunda ut, vilket kan vara värt att ta i beaktande vid höga löneanspråk. En annan skillnad är att norska löner vanligtvis anges som årslön istället för månadslön. Detta kan vara förvirrande om du är van vid att tala om månadslöner i din rekryteringsprocess.

Innan du startar rekryteringsprocessen är det därför viktigt att göra en grundlig undersökning av de aktuella lönenivåerna för jurister i Norge. Detta hjälper dig att sätta rimliga löneförväntningar och konkurrera om de bästa kandidaterna på marknaden.

Skillnader mellan svensk och norsk juristexamen

När du rekryterar jurister i Norge är det viktigt att förstå skillnaderna mellan den svenska och den norska juristutbildningen. I Sverige krävs det normalt sett 4,5 års universitetsstudier och en särskild juristexamen, medan det i Norge krävs tre års kandidatutbildning och en tvåårig masterexamen. Det kan därför vara svårt att förstå vad som räknas som norsk juristexamen och hur den ska värderas. Värt att tänka på är att antalet norska universitet som utbildar jurister är färre än i Sverige. Därför är det bra att sätta sig in i de masterutbildningar som erbjuds för att kunna kvalificera kandidaternas kompetens.

Arbetsrättsliga skillnader

Även om arbetsrätten i de nordiska länderna är likartad finns vissa skillnader. För att undvika problem vid uppsägningar, anställningsavtal och löneförhandlingar kan det vara klokt att ta hjälp för att säkerställa att du följer alla relevanta lagar och bestämmelser i din rekryteringsprocess och i din fortsatta hantering av personalfrågor. Kom ihåg att arbetsrätten ofta är tvingande till arbetstagarens fördel, och att små misstag kan bli mycket dyra vid framtida tvister.

Språk och kommunikation med kandidater

Även om många norska jurister såklart förstår både svenska och engelska kan det faktiskt vara en fördel att kunna norska när du rekryterar jurister i Norge. Det kan både underlätta kommunikationen med kandidaterna och ge dig möjlighet att bedöma deras språkkompetens. Dessutom kan det vara en fördel att ha förståelse för norska lagar och kulturella nyanser.

Så platsannonserar du i Norge

Att nå ut till potentiella kandidater är avgörande för en framgångsrik rekryteringsprocess. I Norge finns det flera plattformar och webbplatser där du kan publicera dina jobbannonser för juristroller. Det mest populära alternativet är Finn.no, en av Norges största och mest använda webbplatser för jobbannonser. För juristrekrytering finns även annonsmöjligheter hos Advokatforeningen och på den juridiska nyhetssidan Rett24. Svenska Dagens Juridik har tusentals norska läsare och är en särskilt bra annonsplats för att nå norska jurister i Sverige.

Det mest kostnadseffektiva sättet att nå ut till norska jurister från Sverige är oftast genom LinkedIn. Men att rikta annonserna rätt kräver att du har specialiserade verktyg som LinkedIn Recruiter. Utan rätt verktyg och erfarenhet av att använda dem riskerar annonserna att få låg spridning med liten möjlighet att följa upp hur de presterat. Det kan därför vara bra att ta hjälp av en rekryteringsbyrå för att säkerställa att annonseringen inte bli onödigt kostsam.


Legal Career rekryterar och hyr ut jurister till företag, byråer och myndigheter över hela Sverige och Norge. Vi har bland annat rekryterat till Lendo och Allente i Oslo. Vår TA Manager Alice Zander talar norska och har god erfarenhet av juristrekrytering i Norge. Vi hjälper er rekrytera jurist!

Ska din organisation rekrytera jurister i Norge? Boka ett möte med oss för kostnadsfri konsultation, eller besök vår hemsida.

Dela

Blendow Publishing AB (556954-9628)

Elin Sörell

Account Manager

Sarah Berlin

Consultant Manager

Jonas Glädt

Chief Operating Officer

Bianca Säll

Recruiter & Marketing Manager