Fem tips till dig som rekryterar jurister i Norge

Legal Career Juristrekrytering och Interim
Alice Zander, Talent Acquisition Manager på Legal Career

Norge erbjuder en attraktiv marknad för jurister med höga löner och en stark ekonomi. Men att som svenskt företag rekrytera jurister i Norge kan vara en utmanande process, särskilt om du är ovan vid den norska arbetsmarknaden och de specifika kraven som gäller för jurister.

För att lyckas med din rekrytering är det därför viktigt att vara medveten om skillnaderna mellan den svenska och den norska juristbranschen redan innan du startar rekryteringsprocessen. Här är fem saker att ha i åtanke när du rekryterar jurister i Norge!

Lönesättning och löneförhandling

Det är viktigt att komma ihåg att lönerna för jurister i Norge kan vara betydligt högre än i många andra länder, vilket är en av anledningarna till att många väljer att söka sig till Norge för att arbeta. Särskilt bolagsjuristlöner är i regel mycket högre än i Sverige, och det är inte ovanligt att kandidater förväntar sig löner som är 40-50% högre än för motsvarande roll i Sverige. Samtidigt ser löneutvecklingen och förmånssystemen ofta annorlunda ut, vilket kan vara värt att ta i beaktande vid höga löneanspråk. En annan skillnad är att norska löner vanligtvis anges som årslön istället för månadslön. Detta kan vara förvirrande om du är van vid att tala om månadslöner i din rekryteringsprocess.

Innan du startar rekryteringsprocessen är det därför viktigt att göra en grundlig undersökning av de aktuella lönenivåerna för jurister i Norge. Detta hjälper dig att sätta rimliga löneförväntningar och konkurrera om de bästa kandidaterna på marknaden.

Skillnader mellan svensk och norsk juristexamen

När du rekryterar jurister i Norge är det viktigt att förstå skillnaderna mellan den svenska och den norska juristutbildningen. I Sverige krävs det normalt sett 4,5 års universitetsstudier och en särskild juristexamen, medan det i Norge krävs tre års kandidatutbildning och en tvåårig masterexamen. Det kan därför vara svårt att förstå vad som räknas som norsk juristexamen och hur den ska värderas. Värt att tänka på är att antalet norska universitet som utbildar jurister är färre än i Sverige. Därför är det bra att sätta sig in i de masterutbildningar som erbjuds för att kunna kvalificera kandidaternas kompetens.

Arbetsrättsliga skillnader

Även om arbetsrätten i de nordiska länderna är likartad finns vissa skillnader. För att undvika problem vid uppsägningar, anställningsavtal och löneförhandlingar kan det vara klokt att ta hjälp för att säkerställa att du följer alla relevanta lagar och bestämmelser i din rekryteringsprocess och i din fortsatta hantering av personalfrågor. Kom ihåg att arbetsrätten ofta är tvingande till arbetstagarens fördel, och att små misstag kan bli mycket dyra vid framtida tvister.

Språk och kommunikation med kandidater

Även om många norska jurister såklart förstår både svenska och engelska kan det faktiskt vara en fördel att kunna norska när du rekryterar jurister i Norge. Det kan både underlätta kommunikationen med kandidaterna och ge dig möjlighet att bedöma deras språkkompetens. Dessutom kan det vara en fördel att ha förståelse för norska lagar och kulturella nyanser.

Så platsannonserar du i Norge

Att nå ut till potentiella kandidater är avgörande för en framgångsrik rekryteringsprocess. I Norge finns det flera plattformar och webbplatser där du kan publicera dina jobbannonser för juristroller. Det mest populära alternativet är Finn.no, en av Norges största och mest använda webbplatser för jobbannonser. För juristrekrytering finns även annonsmöjligheter hos Advokatforeningen och på den juridiska nyhetssidan Rett24. Svenska Dagens Juridik har tusentals norska läsare och är en särskilt bra annonsplats för att nå norska jurister i Sverige.

Det mest kostnadseffektiva sättet att nå ut till norska jurister från Sverige är oftast genom LinkedIn. Men att rikta annonserna rätt kräver att du har specialiserade verktyg som LinkedIn Recruiter. Utan rätt verktyg och erfarenhet av att använda dem riskerar annonserna att få låg spridning med liten möjlighet att följa upp hur de presterat. Det kan därför vara bra att ta hjälp av en rekryteringsbyrå för att säkerställa att annonseringen inte bli onödigt kostsam.


Legal Career rekryterar och hyr ut jurister till företag, byråer och myndigheter över hela Sverige och Norge. Vi har bland annat rekryterat till Lendo och Allente i Oslo. Vår TA Manager Alice Zander talar norska och har god erfarenhet av juristrekrytering i Norge. Vi hjälper er rekrytera jurist!

Ska din organisation rekrytera jurister i Norge? Boka ett möte med oss för kostnadsfri konsultation, eller besök vår hemsida.

Dela

Blendow Publishing AB (556954-9628)

Yaroslava Kudrina

Konsultchef

Jag tog juristexamen 2018 och har tidigare arbetat som konsult och bolagsjurist med inriktning mot allmän affärsjuridik, immaterialrätt, IT-rätt och bolagsrätt. Mina tidigare uppdrags- och arbetsgivare inkluderar flera välkända internationella företag, bland annat Reckitt Benckiser och Microsoft. Utöver att arbeta som jurist har jag också varit VD för ett uppstartsbolag och drivit en IT-byrå som specialiserar sig på att tillhandahålla IT/ IP-stöd till små företag i Norden.

Min passion är att främja företagstillväxt och lösa komplexa problem och jag är särskilt dedikerad när jag kan samarbeta med människor och stödja entreprenörskap. Jag är känd för att leverera pålitliga resultat och högklassig service till mina klienter. Jag engagerar mig också aktivt i olika initiativ som främjar kvinnligt entreprenörskap och stöder olika organisationer i detta syfte.

Missa inte ditt drömjobb!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste juristjobben, karriärtips och inbjudningar till exklusiva event.

Mathias Asp

Juristrekryterare

Jag tog juristexamen från Lunds universitet -91 och satt därefter ting i Varberg och arbetade några år på advokatbyrå. Den större delen av mitt yrkesliv har jag arbetat med försäkring, bland annat på SPP och Max Mathiessen.

Är bosatt i Halmstad och ansvarar för våra rekryteringar i västra och södra Sverige. Bland mina återkommande kunder finns bland annat Deloitte, Sergel, Litigate och Delphi. På fritiden spenderar jag tid med familjen och gillar resor, matlagning och löpning.

Carl Berg

Juristrekryterare och affärsområdesansvarig

Jag tog juristexamen från Stockholms universitet 2016 och har tidigare varit VD för ett uppstartsbolag, drivit VR-event och arbetat en hel del med ledarskap, rekrytering och affärsutveckling. Är sedan 2021 affärsområdesansvarig för Legal Career och har gjort rekryteringsuppdrag för bland annat Entercard, Ark Kapital, Optio Investment Partners, SD Worx och Allente.

Har ett stort intresse för klättring och skidåkning och spenderar min fritid på klippor i Stockholm, Bohuslän, Norge och kebnekaisefjällen. Åker helst skidor i Riksgränsen och Abisko, gärna i dåligt väder och på dålig snö!

Bianca Säll

Researcher & Marketing Manager

Alice Zander

Talent Acquisition Manager

Jag har jobbat inom Blendow Group sedan 2021, först på BG Institute med kursverksamhet för jurister och därefter på Legal Career med rekrytering av jurister. Min utbildning har jag från Försvarshögskolan, där jag tog examen i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet 2022.

Som Talent Acquisition Manager har jag gjort rekryteringsuppdrag för företag inom såväl finansbranschen som mediebranschen och älskar att bygga långsiktiga relationer med både kunder och kandidater.

Mitt intresse för människor speglar sig också i mitt största fritidsintresse: att vara gruppträningsinstruktör! Att träna och utvecklas tillsammans med andra är otroligt kul och gör att jag har mer energi till allt annat i livet.

☎️0720709767
✉️alice.zander@legalcareer.se