Hur kan AI hjälpa jurister?

Artificiell intelligens har på senare tid blivit allt mer relevant för jurister. Implementeringen av artificiell intelligens i juridiska verksamheter kan leda till en rad fördelar som kan hjälpa till att rationalisera och förbättra många processer och uppgifter. Men det är viktigt att ta hänsyn till de utmaningar och rättsliga frågor som kan uppstå vid användning av AI inom juridiken.

Ett område där AI kan användas är vid rättsutredningar. Genom att använda AI-algoritmer kan man snabbt och effektivt söka igenom stora mängder rättsfall och juridisk dokumentation. Detta sparar tid och gör det möjligt att hitta relevanta fall och information som annars skulle vara svårt att hitta. AI kan även användas inom rättegångar och domstolsförhandlingar. Genom att använda AI för att analysera bevis och identifiera mönster kan man göra mer precisa bedömningar av bevis och minska risken för felaktiga domar.

En annan fördel med AI inom juridiska verksamheter är möjligheten att automatisera processer som tidigare krävde manuell arbetskraft. Till exempel kan AI användas för att skapa automatiserade system för hantering av kontrakt och avtal, vilket kan spara tid och minska risken för fel.

Nackdelar med att använda AI inom juridik

Trots alla fördelar med AI finns det även utmaningar som måste övervinnas. Till exempel kan det vara svårt att lära AI-system att förstå kontexten och den rättsliga terminologin på ett korrekt sätt. Dessutom kan det finnas etiska och rättsliga frågor som måste tas hänsyn till, såsom frågor kring integritet och sekretess

AI-system kan också vara känsliga för bias, vilket kan leda till felaktiga beslut och domar. Till exempel kan ett AI-system som tränats på historiska data reproducera tidigare diskriminerande mönster, vilket kan leda till att diskrimineringen fortsätter. En annan nackdel är att AI-system kan ha svårt att förstå kontext och tolka information på samma sätt som en människa. Detta kan leda till att systemet missar viktig information eller gör felaktiga bedömningar.

Fyra uppgifter som kan förenklas med hjälp av AI:

 1. Rättslig forskning och analys
  AI kan användas för att söka igenom stora mängder rättsfall och juridiska dokumentation för att hitta relevanta fall och information som annars skulle vara svårt att hitta. Detta kan spara tid och göra det möjligt för jurister att göra mer precisa bedömningar.
 2. Automatisering av processer
  AI kan användas för att automatisera processer som tidigare krävde manuell arbetskraft. Till exempel kan AI användas för att skapa automatiserade system för hantering av kontrakt och avtal, vilket kan spara tid och minska risken för fel.
 3. Effektivisering av kundhantering
  AI kan användas för att automatisera och effektivisera kundhantering genom att hantera kundfrågor och support via chatbotar eller andra automatiserade system.
 4. Riskhantering och efterlevnad
  AI kan användas för att övervaka företags verksamheter och händelser i realtid för att upptäcka eventuella överträdelser av lagar och regler. Detta kan hjälpa jurister att snabbt identifiera och åtgärda potentiella risker.

Dela

Blendow Publishing AB (556954-9628)

Yaroslava Kudrina

Konsultchef

Jag tog juristexamen 2018 och har tidigare arbetat som konsult och bolagsjurist med inriktning mot allmän affärsjuridik, immaterialrätt, IT-rätt och bolagsrätt. Mina tidigare uppdrags- och arbetsgivare inkluderar flera välkända internationella företag, bland annat Reckitt Benckiser och Microsoft. Utöver att arbeta som jurist har jag också varit VD för ett uppstartsbolag och drivit en IT-byrå som specialiserar sig på att tillhandahålla IT/ IP-stöd till små företag i Norden.

Min passion är att främja företagstillväxt och lösa komplexa problem och jag är särskilt dedikerad när jag kan samarbeta med människor och stödja entreprenörskap. Jag är känd för att leverera pålitliga resultat och högklassig service till mina klienter. Jag engagerar mig också aktivt i olika initiativ som främjar kvinnligt entreprenörskap och stöder olika organisationer i detta syfte.

Missa inte ditt drömjobb!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste juristjobben, karriärtips och inbjudningar till exklusiva event.

Mathias Asp

Juristrekryterare

Jag tog juristexamen från Lunds universitet -91 och satt därefter ting i Varberg och arbetade några år på advokatbyrå. Den större delen av mitt yrkesliv har jag arbetat med försäkring, bland annat på SPP och Max Mathiessen.

Är bosatt i Halmstad och ansvarar för våra rekryteringar i västra och södra Sverige. Bland mina återkommande kunder finns bland annat Deloitte, Sergel, Litigate och Delphi. På fritiden spenderar jag tid med familjen och gillar resor, matlagning och löpning.

Carl Berg

Juristrekryterare och affärsområdesansvarig

Jag tog juristexamen från Stockholms universitet 2016 och har tidigare varit VD för ett uppstartsbolag, drivit VR-event och arbetat en hel del med ledarskap, rekrytering och affärsutveckling. Är sedan 2021 affärsområdesansvarig för Legal Career och har gjort rekryteringsuppdrag för bland annat Entercard, Ark Kapital, Optio Investment Partners, SD Worx och Allente.

Har ett stort intresse för klättring och skidåkning och spenderar min fritid på klippor i Stockholm, Bohuslän, Norge och kebnekaisefjällen. Åker helst skidor i Riksgränsen och Abisko, gärna i dåligt väder och på dålig snö!

Bianca Säll

Researcher & Marketing Manager

Alice Zander

Talent Acquisition Manager

Jag har jobbat inom Blendow Group sedan 2021, först på BG Institute med kursverksamhet för jurister och därefter på Legal Career med rekrytering av jurister. Min utbildning har jag från Försvarshögskolan, där jag tog examen i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet 2022.

Som Talent Acquisition Manager har jag gjort rekryteringsuppdrag för företag inom såväl finansbranschen som mediebranschen och älskar att bygga långsiktiga relationer med både kunder och kandidater.

Mitt intresse för människor speglar sig också i mitt största fritidsintresse: att vara gruppträningsinstruktör! Att träna och utvecklas tillsammans med andra är otroligt kul och gör att jag har mer energi till allt annat i livet.

☎️0720709767
✉️alice.zander@legalcareer.se