”Jag är övertygad om att olikhet inom gruppen gynnar såväl individ och företag som samhället i stort”

Karolina Braun är Head of Legal på Fortnox och har en lång karriär som bolagsjurist bakom sig. Vi tog ett samtal med henne för att lära oss mer om hur hon ser på chefsjuristens roll, hur en bra bolagsjurist ska vara och vilka råd hon har att ge till andra rekryterande chefer. 

Hej Karolina, vem är du? Berätta om dig själv!

– Jag har arbetat som bolagsjurist/affärsjurist större delen av mitt yrkesliv och varit på såväl mindre bolag som på globalt bolag. Haft en session som entreprenör – väldigt lärorikt – och testat på advokatbyråvärlden, innan jag hittade till Fortnox.

Berätta om Fortnox! Vilken betydelse har bolaget haft för dig?

– Jag blev uppringd av en rekryterare som väckte mitt intresse för Fortnox. När jag läst på om bolaget kände jag att detta är rätt plats för mig. Bilden som målades upp i anställningsförfarandet, stämde väl med verkligheten. Här finns en stark entreprenörsanda, kunniga och hjälpsamma medarbetare som vill mycket. Jag började på Fortnox som bolagsjurist, utan tidigare erfarenhet av börsbolag, så det har varit en brant inlärningskurva. För att trivas på Fortnox ska man vilja lära sig nytt, gilla högt tempo och våga göra fel ibland.

Hur är det att jobba där? Vad uppskattar du mest med din arbetsplats?

– Det är roligt och varierande att jobba på Fortnox! Vi är ett litet Legal-team på fyra personer ser fram emot att få en ny kollega. Det är ett snabbväxande företag som presterar ekonomiskt starkt år efter år. Vi har ett tydligt mål som vi arbetar mot och vill man vara med på vår resa, passa på och sök någon av våra tjänster. Det är aldrig för sent, men roligare ju tidigare man ansluter. Samtidigt som vi växer försöker vi behålla fördelarna med att vara ett mindre bolag och ha korta beslutsvägar. Fortnox månar om sina medarbetare. Till exempel har vi Wellness Weeks varje vår och höst, då det är extra fokus på hälsa och hållbarhet.

Vilken uppgift tycker du legalfunktionen ska ha i en organisation, och hur ser du på din egen roll som chefsjurist?

– Vi ska ses som värdeskapande och vara ett uppskattat bollplank för alla i verksamheten, såväl medarbetare, chefer som koncernledningen. Som chefsjurist försöker jag att zooma ut från detaljerna för att i stället fokusera på koncernens mål och förstå verksamheternas utmaningar. När vi förstår detta blir det lättare att prioritera olika ärenden. Och inte minst är det en förutsättning för att Legal ska kunna arbeta proaktivt och vara värdeskapande funktion.

Vilka egenskaper tycker du är viktigast hos en bolagsjurist?

– Juristen ska vara inlyssnande, lösningsfokuserad, analytisk, strukturerad, bekväm i att fatta svåra och/eller snabba beslut, kunna kommunicera komplexa frågor på pedagogiskt sätt, nyfiken och intresserad av att hela tiden utvecklas och förbättra sig.

Har du några tips för andra rekryterande chefer?

– Då passar jag på att lyfta mångfald i arbetslivet! Jag tycker det är viktigt att alla vi som rekryterar tar ett samhällsansvar och vågar rekrytera person framför CV; ge den som har de rätta egenskaperna men kanske inte den traditionella bakgrunden en chans att komma in eller vidare i arbetslivet. Jag är övertygad om att olikhet inom gruppen gynnar såväl individ och företag som samhället i stort. Personligen tycker jag det är mycket roligare att arbeta på en arbetsplats där det är ett virrvarr av ålder, etnicitet, yrke och tidigare erfarenheter!

Carl Berg är juristrekryterare på Legal Career. Vill du veta mer om våra tjänster inom juristrekrytering och interim? Kontakta mig på carl.berg@legalcareer.se eller ring på 0790633464. Vill du veta mer om Legal Career? Besök vår hemsida!

Dela

Blendow Publishing AB (556954-9628)

Elin Sörell

Account Manager

Sarah Berlin

Consultant Manager

Jonas Glädt

Chief Operating Officer

Missa inte ditt drömjobb!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste juristjobben, karriärtips och inbjudningar till exklusiva event.

Bianca Säll

Recruiter & Marketing Manager